Kysymys:

Mietimme tässä eräänä päivänä, kumpia on maailmassa enemmän, maita jossa ajetaan oikealla vai vasemmalla puolella tietä. Ja mikä on automäärien suhde em. maissa. Muistelen joskus lukeneeni Tuulilasista jonkun maasturitestin yhteydessä, että vasemmanpuoleisia maita olisi 96. Pitääkö paikkaansa? Ja jos löydätte tietoa lukumääristä, olisiko mahdollista saada myös maitten nimet näkyviin? Tai linkki, jos tieto löytyy jostain sivulta? Kiitos

Tapio Ketonen:

Minä en muista tuollaista tietoa meillä olleen. Mutta entisiä Britannian siirtomaita on lukematon määrä, ja sitä perua noissa maissa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Etsin netistä Googlella tietoa ja löysin pari kiinnostavaa linkkiä aiheesta. Osoitteessa http://pielkenrood.fol.nl/x/rile.htm oli kartta, johon oli vihreällä ja punaisella merkitty, mitkä maat käyttävät mitäkin tapaa.

Toinen osoite on www.travel-library.com/general/driving/drive_which_side.html, se antaa paljon tosi täsmällistä tietoa aiheesta. Täältä selviää, että vasemmanpuolinen liikenne on käytössä 61 maassa, ja silloin mm. Falklandin saaret, joista Britannia ja Argentiina sotivat 80-luvulla, on laskettu omaksi maakseen. Väkiluvuksi siellä on ilmoitettu 2758. Kaikkiaan vasemmanpuoleisen liikenteen maissa asuu em. tiedon mukaan reilut 1,9 miljardia ihmistä eli 34 % maailman väestöstä. Oikealla ajetaan 147 maassa, joissa on väkeä runsaat 3,8 miljardia, prosenttiosuudeksi tulee 66 %.

Tiekilometrien osalta suhde on vielä enemmän oikealla, maailmassa on 28.899.164 km maanteitä, joista 7.969.529 km eli 27,58 % on vasemmanpuoleisen liikenteen maissa ja 20.929.635 km eli 72,42 % maissa, joissa ajetaan oikealla.

Lisää tällaista "mielenkiintoista tietää" -faktaa löytyy CIA:n The The World Factbookista osoitteesta www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.