Kysymys:

Helmikuussa olisi tarkoitus lähteä töihin Ruotsiin Tukholmaan. Ruotsissa olisi tarkoitus työskennellä yksi vuosi, jonka jälkeen paluu takaisin Suomeen. Harkinnassa onkin nyt auton ostaminen. Vaihtoehdot ovat seuraavat:
1) uuden tax free auton osto Suomesta,
2) auton ostaminen liikkeestä uutena Ruotsista,
3) käytetyn ostaminen Ruotsista,
4) unohtaa koko juttu ja ostaa auto sitten aikanaan Suomesta.

Sitten kysymyksiin:
1) Mikä yllä olevista vaihtoehdoista on mielestänne kaikkein järkevin (edullisin/luotettavin/vaivattomin) tapa hankkia auto tässä tapauksessa?
2) Saako vientirekisterissä olevalla autolla ajaa Ruotsissa niin kauan, että auton saa tuoda verovapaana muuttoautona takaisin Suomeen (6 kk)? Vai pitääkö auto tänä aikana rekisteröidä Ruotsiin?
3) Mitä muita maksuja kuin alv (eli moms 25%) tax free autosta joutuu maksamaan Ruotsissa? Hintataso?
4) Entäpä uutena Ruotsista ostetusta ja käytetystä?
5) Onko Ruotsista uutena ostetun auton takuu voimassa myös Suomessa?

Tapio Ketonen:

Helpointa on tietenkin unohtaa koko juttu ja ajaa bussilla. Sanoohan jo vanha sanontakin, että huoleton on hevoseton poika.

En ole noihin muuttoautoihin ja niiden verovapausasioihin oikein tutustunut, sillä ne koskevat niin kovin pientä osaa suomalaisista. En liioin tunne Ruotsin määräyksiä. Naapurissa rekisteröintiasioita hoitaa paikallinen Tiehallinto (Vägverket), sen nettisivuilta osoitteesta www.vv.se tai suoraan osoitteesta www.ore.vv.se/fordon/index.htm asiasta löytyy lisätietoa. Samassa paikassa kerrotaan myös muista veroista. Tarkempia tietoja veroista saat Ruotsin verohallinnon sivuilta osoitteesta www.rsv.se/. Laitapa hakuikkunaan sana "fordonsskatt", niin johan alkaa löytyä.

Vägverketin sivuilla olevissa valmiissa kysymyksissä kerrotaan, että ulkomaille rekisteröityä autoa saa käyttää vuoden ajan, mutta pelkään, että se ei koske vientirekisteröintiä, koska se on ajallisesti rajoitettu, eikä auto tällöin oikeastaan ole rekisteröity Suomeen, siis Suomessa käytettäväksi.

Takuu on voimassa koko EU:n alueella, ostitpa autosi mistä tahansa. Ostopaikkaa kannattaa miettiä ja selvitellä, mutta Suomesta ostaminen saattaa ainakin vielä toistaiseksi olla edullista. Olet sikäli hyvässä asemassa, että sinulle suomalaiset autoliikkeet ileisesti jopa suostuvat myymään, kaikille ostajille ne eivät myy verotonta autoa millään ilveellä. Moisen kieltäytymisen ei pitäisi olla luvallista, mutta näin vain asia kuulemma on, monet ulkomaalaiset ovat yrittäneet turhaan ostaa täältä autoa ilman autoveroa. Myös Tanska on lehtitietojen mukaan Ruotsia edullisempi paikka auton ostoon.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.