Kysymys:

"Jos urasyvyys täyttää asetuksen vaatimuksen eli 3 mm, niin saa. Valitettavasti. Parempi olisi, jos ei saisi. Mutta nastat eivät ole pakolliset. Kuitenkin jos nastoista vain osa on irronnut, silloin renkaita ei saa käyttää. Ne pitää siis nyppiä viimeistä nupia myöten pois."
En ymmärtänyt tuota vastausta, eli suomenna? Katsastutin perjantaina (17.1.) meidän kauppakassin ja siinä kaikista renkaista oli osa nastoista häipynyt. Kesällähän kaikkien nastojen pitää olla pois, mutta talvella?

Tapio Ketonen:

Niin, jos renkaassa on merkintä M+S, niin sitä saa käyttää myös joulu-helmikuussa, kunhan urasyvyys on vähintään 3 mm. Nastarenkaat eivät ole pakolliset. "Valitettavasti" oli tuossa siksi, että noin kulunut rengas on mielestäni vaarallinen.

Nastarenkaalta taas vaaditaan, että nastoja ei ole irronnut liikaa, sillä nastamäärä eri renkaiden välillä ei saa poiketa yli 25 prosenttia suurimmasta nastamäärästä. Mutta jos tällaisesta rengaskerrasta nypitään kaikki nastat pois, sitten sitä taas saa käyttää. Ilmeisesti kauppakassin nastoista oli irronnut vähemmän kuin tuo neljännes.

Nastojen lukumäärä on säädelty, enintään 13-tuumaisesa renkaassa niitä saa olla korkeintaan 90, enintään 15-tuumaisessa 110 ja suuremmissa 130.

Kun niillä nastoista putsatuilla M+S-renkailla on luisteltu talvisydän sillä kolmen millin kulutuspinnalla, niin maaliskuun alusta niillä sitten saakin lain mukaan ajaa aina siihen saakka, kunnes urasyvyys menee alle 1,6 millin. Edellyttäen tietenkin, ettei vesiliirto ja siitä johtuva kolari sitä ennen lopeta ajamista.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.