Kysymys:

Moi! Mikäli haen autoa Dat-Autohus:lta pitääkö minun maksaa heidän netti-sivuilla ilmoittama Inland-hintaa vai Export-hintaa ? (Inland-hinnassa kai sisältyy Saksan Alv ?) Tarkistetaanko yleensä missään mikäli Alv:ia on maksettu (ulkomailla)tuontiautosta ?

Tapio Ketonen:

Yksityishenkilönä ja EU-kansalaisena joudut maksamaan aina arvonlisäveron ostaessasi tavaraa, myös käytettyä autoa. Hinta on siis se Inland-hinta, olemmehan Euroopan sisämarkkinoilla, vaikka ei sitä Suomen verottaja oikein tahdo ymmärtääkään.

Arvonlisäveron kuten muidenkin verojen maksamista valvovat kunkin maan veroviranomaiset. Verovelvollinen on myyjä eli esimerkiksi DAT Autohus GmbH. Heidän on osoitettava Saksan verottajalle, millä perusteella myydystä autosta ei ole maksettu arvonlisäveroa, ja selitykseksi kelpaa vain joko ostajan ALV-numero tai selvitys viennistä EU:n ulkopuolelle. Eihän firman sitä veroa ole pakko periä ostajalta, mutta verottaja vaati sen kuitenkin itselleen.

Jos ostat auton esim. suomalaisen alv-velvollisen firman nimiin, tieto tästä kulkeutuu Suomen verottajalle. Firma joutuu selvittämään sitten asiat Suomen verottajan kanssa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.