Kysymys:

Seuraava ilmiö on vaivana; Talvisin autoni, jossa on 15'' vakiovanteet, keräävät ihmeen helposti lumen, joka sitten jäätyy vanteen sisäreunalle!
"Vemputus" on välillä melkoista..

Vanhemmissa autoissani ei tätä ilmiötä näin helposti tullut. Johtuneeko siitä, että jarrut ovat niin isot ja vanne liian "suljettu", että lumi pääsee pakkaantumaan sinne? Perheessämme on kaksi autoa, VW Polo vm-95 ja VW Golf vm-01. Polossa ei tätä ongelmaa juurikaan esiinny!

5-puolaiset aluvanteet olisivat puhtaanapidon kannalta suositeltavat, noihin tehdasvanteisiin ei oikein lumiharja mahdu. Onko siellä huomattu tämäntyyppistä rengasongelmaa?

Tapio Ketonen:

Tuo vaiva on tuttu ja kiusallinen. Joissakin autoissa ja vanteissa se kiusaa enemmän, joissakin taas ei juuri lainkaan. Asiaan vaikuttaa ennen kaikkea vanteen leveys ja myös muotoilu. Meillä oli aikanaan Mitsu Carisma GDI:ssä harvapuolaiset aluvanteet, mutta kyllä se silti keräsi joskus aika hankalasti lunta vanteisiinsa.

Enpä osaa antaa mitään muuta ohjetta vaivan välttämiseksi kuin kieltämättä hankalan puhdistamisen. Sama ilmiö kiusaa myös kesäaikana kurakeleillä. Joissakin autoissa takavanteisiin kerääntyy kuraa, joka myös saa aikaan ravistusta. Senkään poistaminen ei tahdo onnistua irrottamatta pyöriä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.