Kysymys:

Jos autossa on täyskasko (vaunuvahinkovakuutus), niin korvaako vakuutus tieltä suistumisen seurauksena autolle koituneet vahingot mikäli kuljettajana on toiminut joku muu kuin auton omistaja tai haltija? Entä missä tapauksissa korvauksia ei makseta?

Tapio Ketonen:

Täyskasko toimii eli korvaa suistumisvahingot käytännössä jokseenkin aina riippumatta siitä, kuka ajaa. Korvaukset voidaan jättää maksamatta lähinnä kahdessa tapauksessa. Ensinnäkin jos kuljettaja on syyllistynyt törkeään rattijuoppouteen tai törkeään liikenteen vaarantamiseen. Tällainen tapaus voisi olla esimerkiksi kilpa-ajo yleisessä liikenteessä. Toinen tapaus on se, että kuljettaja on aiheuttanut vahingon tahallisesti. Muitakin perusteita saattaa toki löytyä, mutta tuossa ne tärkeimmät.

Rattijuoppotapauksessa tilanne on se, että jos omistaja on tietoinen kuljettajan juopumustilasta, siis on esimerkiksi itse kyydissä, korvaus voi jäädä saamatta. Tällaisessa tapauksessa myös auton luovuttaja saa rangaistuksen.

Jos omistajalla ei ole ollut tietoa asiasta, esimerkiksi auto on ollut juopumuksesta kärynneen käytössä jo aiemmin, silloin yleensä käy niin, että vakuutus korvaa, mutta vakuutusyhtiö perii maksamansa korvaukset rattijuopumukseen syyllistyneeltä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.