Kysymys:

Heips. Tuossa parisen viikkoa sitten kyselin tulppien väristä. Tarkistin noin 15 thkm ajetut tulpat, olivat aivan valkoiset. Nestettä, öljyä auto ei kuluta. Edellisessä kaasutin mallissa tulpat olivat aina ruskeat.

Voiko tulpan väristä päätellä mitään? Tarkemmin sanoen tulpan eriste-osa oli aivan valkea, kuin uudessa tulpassa, elektroidit olivat vähän tummuneet, täysin puhtaat. Tässä autossa kaiken maailman saastehärvelit.

Tapio Ketonen:

Kyllähän tulppien väri kertoo kaikenlaista. Tässä pari linkkiä, joista saa asiasta lisätietoa Amerkian kielellä, Boschilta tosin myös saksaksikin: aa.bosch.de/advastaboschaa/Webroot/static/en/produkte/zuendkerzen/zuendkerzenkunde/tipps.htm ja dodgeram.info/Engine-Gas/SparkPlugs/spkplghnbook.html.

Tulppien väri on muuttunut paristakin syystä. Ensinnäkin bensasta on lyijy poistunut, joten harmaa väri on vähentynyt. Tämä vaikuttaa myös tulppien kestoon, se on suorastaan moninkertaistunut. Toiseksi moottorin lambdasäätö pitää seossuhteen tarkkaan oikeana, joten palamistulos on siltäkin osin puhtaampi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.