Kysymys:

Uuden Mondeon tyyppiviaksi voinee lukea myös kallistuksenvakaimen pystytuen nivelten kuluminen. 50 000km ajetussa, 1v11kk vanhassa autossa ei mielestäni voi odottaa ko. nivelen aiheuttavan kolinaa. Kuluttajasuojalain mukaan voinee vaatia nivelen korjaamisen veloituksetta(-01 mallissa vain vuoden takuu), vai joudunko maksamaan koko korjauksen?

Tapio Ketonen:

Jos tuollainen tauti on yleisempääkin, niin sitten se on tyyppivika aivan kuten Mondeon rasvojaan hylkivät vetonivelet ja alle aikayksikön väljistyvät ovisaranat.

Kyllähän 50.000 km on jo aika pitkä matka, mutta ei nivelten sentään noin pian pitäisi loppua. Kuluttajansuojalain 5. luvun pykälä 12 sanoo mm. seuraavaa:
Jos muuta ei voida katsoa sovitun, tavaran tulee:... kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Ei kai nykyisin vielä noilla vuosilla ja kilometreillä ole "perusteltua aihetta olettaa", että auton nivelet alkavat jo kulua loppuun. Mutta esimerkiksi renkaiden osalta tilanne on tietenkin erilainen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.