Kysymys:

Moi,
käytettyjen autojen verotuksesta pari kysymystä ja kommenttia eli soittelin tulliin ja he kertoivat että käytettyjen autojen verotus menee tällä hetkellä syksyn autoverouudistuksen mukaisesti aina 1.5 saakka. Miksi tulli voi viivyttää tätä prosessia ja mihin tästä voi valittaa? Autokaupathan jo noudattavat uutta lakia joten eikö tullillakin olisi mahdollisuus halutessaan tehdä veropäätökset uuden lain mukaan?

Kysyin myös tullilta väliaikaisesta ajoluvasta (mahdollisuus saada 3 kuukaudeksi??? autoveropäätöstä odotellessa) joka on kirjattu uuteen autoverolakiin ja heidän kommenttinsa oli että ajoneuvohallintokeskukselta on tullut tullille tieto että tälläisiä väliaikaisia ajolupia ei voida myöntää. AKEssa kuitenkaan kukaan ei ollut kuullut moisesta. Mikähän mahtaa olla käytäntö ajoluvan kanssa?

Tapio Ketonen:

Tulli rakentaa tällä hetkellä muutetussa autoverolaissa mainittua tietokantaa eli luetteloa käytettyjen autojen hinnoista. Sen luominen on oleellinen edellytys uuden verotusmenettelyn aikaansaamiseksi. Tuo toukokuun alku on sivistynyt arvio siitä, milloin tietokanta olisi saatu käyttökuntoon.

Ongelmana on, että tiedot pitää kerrasta saada kohdalleen, koska verotuspäätökset tullaan tekemään tuon tietokannan pohjalta. Väärät tiedot taas voivat poikia valituksia ja oikeudenkäyntejä.

Autoverolakiin tehty muutos ei vielä ole astunut voimaan, laista puuttuu tasavallan presidentin allekirjoitus. Siitä ei liene kysymys, etteikö presidentti lakia aikanaan vahvistaisi, mutta laille ei ole vielä hankittu vahvistusta tiettävästi siksi, että Tullilla ei vielä ole edellytyksiä toimia lain vaatimalla tavalla. Tulli siis toimii täysin lainmukaisesti. Valittaa voi mihin tahansa, vaikkapa vaimolle! Siitä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on luonnostellut muutospykälän rekisteröintiasetukseen. Se on juuri lausuntokierroksella, joka päättyy 24.3. Tämän jälkeen valtioneuvosto antaa asetuksen muutoksesta. Periaatteessa vasta tämän jälkeen voidaan toimia uudella tavalla. En ole kysynyt, saako noita lupia jo käytännössä, mutta lainsäädäntö ei siis ainakaan ole vielä valmiina.

Autoverolaissa sanotaan, että tuo siirtolupakäytäntö voisi olla voimassa vain vuoden 2003 loppuun. Perusteena tälle oli arvio, että siihen mennessä veropäätösten antaminen saataisiin mahdollisesti nopeammaksi. Olisi kuitenkin fiksua ja asiakasystävällistä, jos tuosta käytännöstä tehtäisiin pysyvä. Valtiolle asiasta ei koituisi tulojen menetystä, paremminkin päinvastoin. Tarkoitushan olisi, että käyttölupa päättyy, kun autovero tulee maksettavaksi. Tuolloin auton voi jo rekisteröidä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.