Kysymys:

Kerropa, miten tämä rengasvalmistaja DUNLOP:in homma oikein menee nykyään? Onko se Good-Year kanssa yhdessä? Ihmetyttää, kun ei testeissä näy DUNLOP-rengasta? Onko se tyypillinen "ensiasennusrengas" tehtaalta? Eli onko DUNLOP=GOOD YEAR? Herra Dunlop kuiten keksi ilmatäytteisen renkaan!

Tapio Ketonen:

Dunlop on nykyisin Goodyearin omistuksessa. Renkaita edustaa SUomessa Goodyear Dunlop Finland Oy. Samaan ryhmään kuuluu useita muitakin rengasmerkkejä, esimerkiksi Fulda, Kelly, Sava, Pneumant ja Debica.

Tästä huolimatta tuotteet eivät ole samoja, kukin merkki jatkaa jo aiemmin tunnettujen malliensa valmistusta. Uusissa tuotteissa samaa tekniikkaa löytyy useammista merkeistä, mutta ainakin pintakuvio on silti erilainen. Niin ikään valmistus voi tapahtua missä tahansa.

Vanhat rengasmerkit jätetään eloon useistakin syistä. Ensinnäkin se mahdollistaa tuotteiden ohjaamisen eri markkinointiketjuille. Toiseksi ns. "laatumerkkejä" ei tarvitse ryhtyä myymään halvemmalla, tämä saattaisi vaarantaa yleistä mielikuvaa eli renkaan imagoa. Esimerkiksi Pneumant tai Sava mielletään meillä vanhoilta hyviltä kansandemokratioiden ajoilta halparenkaiksi, vaikka niitä saattaa tulla samasta tehtaasta kuin ns. laatumerkkejä. Kolmanneksi eri maissa vanhalla paikallisella rengasmerkillä on yleensä perinteisesti ollut hyvä osuus markkinoista, eikä tätä haluta vaarantaa nimen vaihdolla.

Hyviä esimerkkejä tästä ovat talvirenkaat. Vierailin taannoin nyt jo suljetussa Gislavedin rengastehtaassa. Siellä tehtiin vierekkäisillä koneilla eri merkkisiä talvirenkaita, merkkeinä olivat Gislavedin isäksi Viking, Continental ja Barum. Aikanaan, kun Nokian Renkaat Oy teki yhteistyötä Dunlopin kanssa, Dunlopin talvirenkaat tehtiin Nokialla.

Testeihin renkaat valitaan pitkälti merkkien markkinaosuuksien perusteella. Kokemus on osoittanut, että niissä ei tapahdu kovin suuria ja nopeita muutoksia, joten näin testeihin saadaan niitä renkaita, joita valtaosa käyttäjistä kuitenkin ostaa. Kaikkia markkinoilla olevia rengasmerkkejä ja -malleja ei voida ottaa testiin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.