Kysymys:

Kysymyksen sijaan väite, joka perustuu mutu teoriaan ja visuaalisiin havaintoihin: Uusissa autoissa ns. longLife öljyt aiheuttavat itseensä kylmälimaa joka tukkeuttaa huohottimet ja hajottaa koneet. Oljyissä olen viimeksi havainnut ilmiötä 70-luvulla.

Käsittääkseni ilmiö liittyy pätkäajoon TAI äärimmäisen kylmiin keleihin mutta ennenmuuta mainittuihin öljyihin! Nyt Teillä olisi aika kesällä testata asiaa ajamalla öljytestejä kylmin konein. Mutta riittääkö rohkeus? -jos vaikka joku suuri öljyseikki suuttuu...

Tapio Ketonen:

Ei ilmiö liity longlife-öljyihin vaan siihen, että huohottimet ovat monissa autoissa turhan suojattomat. Ei öljy aiheuta mitään limaa, sitä syntyy vedestä. Huohotuskaasuissa on aina paljon vesihöyryä - sitähän bensan palaessa eniten syntyy - valmiina tiivistymään heti vedeksi lämpötilan laskiessa.

Ennen kaikkea ilmiö liittyy äärimmäisen kylmiin keleihin. Saksassa hajosi viime talvena autoja myös siksi, että tiivistynyt vesi valui moottorin öljypohjaan, jäätyi ja tukki imusiivilän. Tuo liittyi nimenomaan pätkäajoon.

En kyllä oikein ymmärrä, miten tuota asiaa voisi testata kesällä muuten kuin kylmälaboratorion pakkasessa. Ei siinä auta rohkeus eikä pelkuruus.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.