Kysymys:

Morjens!
Tulipa tuossa lukiessani netistä teidän sitikan kestotestiä mieleeni, että mistä löytyisi yleisiä määräyksiä "katsastusvarusteista" ja muista pakollisista autovarusteista? Tuossa jutussakin mainittiin bensatankin korkistakin mm. että sen pitää nykyään olla sellainen ettei se huku.

Tapio Ketonen:

Ajoneuvojen varustemääräysten osalta tilanne on nykyisin kamala. Suomen lainsäädäntö vilisee viittauksia kaikenlaisiin direktiiveihin. Asioista säädetään Suomen säädöskokoelman säädöksessä numero 1248/2002, joka on Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista. Säädökseen voi tutustua Valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi

Oikeastaan tuota varsinaista asetustekstiä tärkeämpi on asetuksen liite 1. Se määrittelee ne direktiivit, joissa kustakin laitteesta on säädetty. Enää ei tarvitse kuin löytää direktiivitekstit. Vielä hankalampaa tosin on niiden ymmärtäminen.

Auton tyyppihyväksyntävaatimukset ovat aika paksu pinkka säädöstekstiä. Jotenkin tuntuu, että virkamiehet ovat pyrkineet tekemään säännöksistä tieten tahtoen sellaisia, ettei niistä kukaan ymmärtäisi yhtään mitään. Pienimmästäkin osasta pitää olla mappikaupalla virallisten tutkimuslaitosten selvittelyjä ja todistuksia. Kalliiksi tulee, mutta mistään ei käy selville, mitä kaikesta tuosta on käytännössä hyötyä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.