Kysymys:

Olen seurannut huolestuneella mielenkiinnolla lehdistön kirjoituksia uuden Méganen jarruongelmista. Nyt verkkosivuilla näkyy Volvo-Autosta ilmoitetun, että jarruissa ei ole havaittu vikaa. Ilmeiseltä vaikuttaa että vika kuitenkin on todellinen.

Mistä mielestäsi pyörähdys jarrutettaessa voi Renaultin tapauksessa johtua ja voidaanko tuollainen taipumus ylipäätään korjata jarruja säätämällä?

Tapio Ketonen:

Niin, Volvo Autosta on ilmoitettu, että asiaa tutkitaan, varsinaista takaisinkutsua ei ole ainakaan vielä tehty. Ainoastaan lehdistön koeajoautot on toistaiseksi pantu jäihin. Ilmeisesti meitä lehtimiehiä pidetään niin arvokkaina, ettei meidän haluta antaa ajaa autolla, jonka jarrut mahdollisesti ovat vaaralliset. Auton jo ostaneista ei ilmeisesti ole niin tarkkaa!

Méganen jarrut ovat erittäin tehokkaat. Ilmeisesti takajarruille päästetään liikaa tehoa eli sallitaan liian suuri luisto, ja huonoissa kitkaolosuhteissa sivuttaispito ei riitä pitämään autoa suunnassa. Ongelma on mahdollista poistaa säätämällä ABS-jarrujen toiminta sellaiseksi, että takajarruille sallitaan vähemmän luistoa. Valitettavasti se johtaa myös jarrutustehon heikkenemiseen eli jarrutusmatkan pitenemiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.