Kysymys:

TL 4 rengastesti: Jäi ihmetyttämään renkaiden korkeuserot, koska taulukkoa katsomalla saa sellaisen kuvan, että on verrattu eri kokoja keskenään: Continental, Pirelli ja Michelinkin näyttäisivät olevan eri kokoa kuin Dunlop, Goodyear ja Nokian?

Siis ovatko ne normin vastaisia? Eli katsastusmies huomatessaan voi vaatia ne alta pois?

Tapio Ketonen:

Ei ole verrattu eri kokoja. Koko on merkitty renkaan kylkeen, ja valmistaja vastaa siitä, että rengas täyttää sille normeissa asetetut vaatimukset. Katsastaja siis ei voi vaatia vaurioitumatonta rengasta pois alta, jos se kooltaan ja muulta rakenteeltaan (esim. nopeusluokka, kantavuus) täyttää ajoneuvolle asetetut vaatimukset.

Rengasnormit sallivat renkaille aika suuret toleranssit, ja jos toinen rengas on ylä- ja toinen alarajalla, niin kyllähän kokoerot ovat suuret. Tämä haluttiin testissä tuoda esiin mittojen esittämisellä.

Mikäli rengas ei täytäkään normin asettamia vaatimuksia, ymmärtääkseni on Ajoneuvohallintokeskuksen tehtävä ryhtyä toimenpiteisiin renkaan valmistajaa tai maahantuojaa vastaan liikennetarvikkeista annetun lainsäädännön perusteella.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.