Kysymys:

Miten pystyy herkistämään jarruja? Katsastusmies sanoi että jarruja tarvitsisi herkistää koska ne laahaavat hiukan.

Tapio Ketonen:

Herkistäminen tapahtuu puhdistamalla liikkuvat osat. Elikkä ilmeisesti kyseessä ovat levyjarrut. Silloin pitää puhdistaa ja voidella esim. kuparitahnalla jarrupalojen ja satuloiden väliset liukupinnat, samoin jarrusatulan ja kiinnikkeiden väliset liukupinnat. Rakenteita on niin paljon erilaisia, ettei tarkempi selostaminen kannata. Sitäpaitsi on viisainta pitää näpit irti jarruista, jos ei niiden rakennetta tunne.

Laahaaminen voi johtua myös siitä, että männät jumittavat. Usein näin käy, jos jarrunesteen vaihto on laiminlyöty. Ensiapuna riittää usein jarrumäntien painaminen pihdeillä sisään ja pumppaaminen ulos muutamaan kertaan. Parempi ratkaisu on kuitenkin avata sylinteri pumppaamalla mäntä kokonaan ulos. Tällöin kuitenkin on viisainta samalla vaihtaa sylintein tiivisterengas sekä myös ulkopuolinen suojuskumi.

Jos jarrusylinteriin tai mäntään on tullut syöpymiä, ne saa poistettua vesihiomapaperilla hiomalla. Tämä remontti ei kuitenkaan ole kovin pitkä apu, mutta yleensä sillä keinolla sentään pääsee vuoden - pari eteenpäin, eikä se maksakaan mitään. Jarrunesteet kannattaa aina vaihtaa, kun jarruille tehdään jotakin. Neste on halpaa, eikä sitä mene paljon.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.