Kysymys:

Tuossa olen miettinyt jo jonkin aikaa erästä asiaa. Aina silloin tällöin vastaan tulee joku isompi auto jossa on lisävaloja katto täynnä, eli lähinnä mieleeni tuli tukkirekat. Niin näissä autojen kattojen lisäpitkissä on tavallaan "lyhyet" valot pällä. Kuinka tuo on yleensä toteutettu? Tuleeko sähkö lamppuun oman releen kautta vai ryöstetäänkö virta siihen auton päävaloilta?

Tapio Ketonen:

Ei niitä ajossa käytettäviä lisävaloja voi olla katolla laillisesti kuin kaksi, työvalot ovat sitten ihan oma juttunsa. No joo, kaipa siellä voi nykyään olla sumuvalotkin, mutta niiden asentamisessa katolle ei ole mieltä, jos valojen todella halutaan toimivan sumuvaloina.

Lisävalojen kytkentä tehdään aina releiden avulla, olivat valot sitten katolla tai puskurin alla. Useimmissa autoissa lienee valmiina sopivia releitä tai ainakin relepaikkoja. Releen ohjausvirta otetaan päävalojen virtapiiristä, useimmiten sielläkin käytetään nykyään releitä, joten ohjausvirta voidaan ottaa myös päävalojen releiden ohjausvirtapiiristä. Virran "ryöstäminen" päävalojen johdoilta voi johtaa ylikuormitukseen tai ainakin valotehon heikkenemiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.