Kysymys:

Rakennan autoa harrastusmielessä ajettavaan rata-ajoon. Suunnitelmissa on BMW 325 vm.-94. Kyseisessä autossa on abs -jarrut. Voinko asentaa siihen jarrupaineen säätimen, jolla voi säätää etu- ja takajarrujen välistä balanssia?

Jos ymmärsin oikein, niin esim. AP valmistaa säätövipua, jolla käytännössä rajoitetaan yhden piirin (taka) painetta. Miten abs ja jarrupaineensäädin vaikuttavat toisiinsa?

Tapio Ketonen:

Nyt liikutaan tietämykseni rajoilla, mutta ymmärtääkseni tuollainen säädin on mahdollista asentaa. Niin kauan kun jarrut eivät pyri lukkiutumaan, ABS ei tee mitään. Normaaliautoissakin käytetään jarrupaineen säätöjärjestelmiä, uusimmissa on jarruvoimien jako hoidettu elektroniikan avulla.

ABS ja jarrupaineen säätö sopivat hyvin yhteen. Jos säätö hoidettaisiin pelkällä ABS:llä, takajarrut osallistuisivat jarrutukseen aivan liian suurella voimalla. Vaikka lukkiutumisenesto estäisikin vaaratilanteet, jarrut kuluisivat liian nopeasti. Säätämällä jarrupaineet sopiviksi esimerkiksi kuormituksen perusteella saadaan aikaan tasaunen jarrutus ja tasainen kuluminen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.