Kysymys:

Minulla on Passat tdi vm 01. Rekisteriotteessa on määritelty renkaan nopeusluokaksi käsittääkseni V (195 65 R15 91V). Saako passattiin siis laittaa H luokan rengasta? Tehdashan ilmoittaa huippunopeudeksi muistaakseni 209.

Tapio Ketonen:

Periaatteessa tietenkään autoon ei saisi laittaa renkaita, joita ei ole hyväksytty auton tyyppihyväksyntäpapereissa. Suomessa ei kuitenkaan noilla suurilla nopeuksilla ole merkitystä, koska suurin sallittu nopeus on 120 km/h. Lisäksi talvirenkaan nopeusluokka on aina alempi. Suomen määräysten mukaan autoon saadaan asentaa alemman nopeusluokan kesärenkaat, jos kojelautaan asennetaan renkaiden suurinta ajonopeutta ilmaiseva merkintätarra.

Saksassa taas tilanne on sikäli selvä, että liian hitaan nopeusluokan kesärenkaita ei saa asentaa lainkaan. Talvirenkailta vaaditaan tuo suurinta sallittua nopeutta ilmaiseva tarra kojelautaan.

On hieman epäselvä asia, miten Saksan viranomaiset suhtautuvat Suomessa rekisteröityyn autoon, jossa on liian hitaan nopeusluokan renkaat. Suomessa auto on laillinen, jos kojelaudassa on se tarra, mutta Saksassa ei. Wienin tieliikennesopimuksen mukaan jäsenmaan pitää sallia toisessa jäsenmaassa hyväksytyn auton käyttö, mutta esimerkiksi Suomi vaatii talvisaikaan, että kaikissa henkilöautoissa pitää olla talvirenkaat.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.