Kysymys:

Mahtaakohan olla olemassa minkäänlaista mustaa tiivistenauhaa/tiivistemassaa jolla saisi takalasin saumoja tiivistettyä ulkoapäin?

Tapio Ketonen:

Periaatteessa oikeaoppinen tapa olisi uusia takalasin tiivisteet siten, että jos kyseessä on liimattu lasi, lasi irrotetaan, liimasauman jäänteet poistetaan, mahdollisesti vaurioituneet peltikohdat puhdistetaan ja maalataan ja hyvin puhdistettu lasi liimataan uudelleen kiinni. Homma on kuitenkin aika työläs. Jos taas kyseessä on vanhanaikainen kumitiiviste, niin suosittelen kuitenkin ensisijaisesti tiivisteen uusimista. Kun uusi tiiviste on hankittuna, vanhan voi avata vaikka mattoveitsellä, jolloin lasi on helppo irrottaa.

Hieman huonompi tapa on tuo kysytty ulkoapäin tiivistäminen. Sikaflex 221 -tiivistysmassa soveltuu kyllä tuohonkin tarkoitukseen. Sitä myydään esimerkiksi autotarvikeliikkeissä. Ainetta puristetaan massapuristimella käyttökohteeseen, suutinkärki leikataan halutun kokoiseksi.

Massa tarttuu tuoreena kaikkeen kiinni kuin tauti, joten kannattaa laittaa käteen esimerkiksi kertakäyttöiset lateksisormikkaat, ellei halua kulkea seuraavia paria viikkoa sormet mustina. Massaa kuitenkin tarttu sormiin. Syntynyttä saumaa voi tarvittaessa silottaa kostuttamalla hansikkaan sormen ja pyyhkimällä saumaa käsin. Tuoreena Sikaflex 221 voidaan poistaa tinnerillä, kuivuttuaan se irtoaa vain kulumalla (ainakin sormista, kokemusta on!).

Pitää kuitenkin huolehtia, ettei tehdä sellaista tiivistystä, joka päästää vettä kerääntymään johonkin hankalaan väliin. Sillä keinolla saadaan kori ruostumaan ennätysajassa hankalalla tavalla.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.