Kysymys:

Täällä om juttua matkamittarin veivaamisesta taaksepäin. Ihmettelen onko tuo nyt niin iso juttu, kun ottaa huomioon, että suhteelisen uudet autot käyvät aika harvakseltaan katsastuksessa. Vanhemmat on sitä mitä ne on eikä yx 100 tuhatta kilometriä nyt hintaan tee tuon taivaallista, jos auto on esim. 10 - 14 vuotta vanha.
Tää taitaa olla kylläkin joku mersu-miesten ongalma, olenko oikeassa?

Tapio Ketonen:

Mersussa se satatuhatta sinne tai tänne ei meinaa juuri mitään, mutta aika monessa muussa kylläkin. Muistuu mieleen taannoinen juttu ruuvauksista, kun Eirikuvalla kuriiriautona ollut auto myytiin 150.000 km ajettuna. Eihän siinä mitään, auto oli hyvä ja siisti, mutta kun vähän aiemmin Volkswagenin maahantuojan Etumatkaa-asiakaslehdessä oli ollut juttu oikein rekisterinumeron kera samasta autosta. Jutussa oli kehytty, että liki 450.000 km on jo ajettu ja hyvin menee edelleen!

Samainen juttukokonaisuus syksyltä -94 poiki myös oikeusjutun, kun vallesmanni luki lehteä ja totesi piirissään tapahtuneen ilmeisen rikoksen. Siinä oli kyseessä Peugeot 205 GTi, jonka mittarista oli ruuvattu kilometrejä pois vain 50-60.000.

Idea hommassa on se, että mittarinlukeman väärentäminen sillä tarkoituksella, että autosta saataisiin parempi hinta täyttää rikoslaissa määritellyt petoksen tunnusmerkit. Rikoslain 36. luvun 1. pykälä sanoo asiasta seuraavasti:
Petos

Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa tietojenkäsittelylaitteeseen vääriä tietoja syöttämällä tai koneelliseen tietojenkäsittelyyn muuten puuttumalla vääristää tietojenkäsittelyn lopputuloksen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa.

Yritys on rangaistava.

Toinen pykälä täydentää:
Törkeä petos

Jos petoksessa
1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä,
2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa,
3) rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai
4) rikos tehdään käyttämällä hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa

ja petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä petoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Kyseessä siis ei ole mikään pikkujuttu. Jos mittarinlukemat väärentämällä saadaan auton hintaa hilatuksi vaikkapa 1000-2000 euroa ylemmäs, temppu täyttää jo selkeästi nuo kakkospykälän eli törkeän petoksen tunnusmerkit. Eli on se aika iso juttu. Laitanpa tähän vielä pykälän rikoslain 21. luvusta, jotta voit verrata, millaiseen tekoon asia rangaistusmielessä rinnastetaan:

9 §
Törkeä kuolemantuottamus
Jos kuolemantuottamuksessa kuolema aiheutetaan törkeällä huolimattomuudella ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kuolemantuottamuksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.