Kysymys:

Olen aikomassa tuoda Volvoa Saksasta. Kaverillani on firma. Kysyisin, voiko auton ostaa kaverin firman nimiin ilman Saksan alv:tä niin että hän myy auton heti suomen rajalla minulle? Tuleeko hänelle siitä jotain veroseuraamuksia Suomessa tai Saksassa tai muita kuluja?

Tapio Ketonen:

Auton voi ostaa Saksasta kaveriin firman nimiin. Ostajalla pitää olla kaikenlaiset valtakirjat, jotka oikeuttavat hänet tekemään kauppasopimuksen yms. toimia ko. firman nimiin. Jos ostajana on Suomen alv-rekisterissä oleva firma, auton voi ostaa siten, että jos auton myyntihinta sisältää vähennettävää arvonlisäveroa, tuota veroa ei tarvitse maksaa. Kaupanteossa tarvitaan suomalaisen firman arvonlisäveronumero.

Vaikeudet alkavat Suomessa. Jos kaverisi myy auton sinulle vaikkapa vain sisäänostohintaan, hänen on maksettava autosta arvonlisäveroa 22 % myyntihinnasta. Elikkä ei ole mitään järkeä maksaa arvonlisäveroa Suomessa 22 %, kun Saksassa alv on vain 16 %.

Arvonlisäveroa ei voi välttää. Jos kaverisi jättää kaupan ilmoittamatta ja maksamatta, ensiksi tuntuu siltä, että hyvinhän tuo meni. Mutta aikojen päästä tieto kulkeutuu Saksasta, ja silloin alkaa tapahtua. Sakkoja ja veronkorotusta siitä lopulta seuraa. Kiva ilmiö on myös se, että maksamatta jätetyt verot erääntyvät maksettavaksi per heti, kun verottaja saa asiasta tiedon.

Kaikkiaan siis suosittelen, että ostat auton Saksasta omiin nimiisi ja maksat kiltisti sikäläisen alvin. Suomen autoverosta kannattaa tietenkin laittaa valituspaperit vetämään.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.