Kysymys:

Kysyin Lantikkaan asetetuista lisäistuimista, ja te vastasitte että Lantikkaan ei saa asentaa, mutta kaverini väittää että saa, jos auton omapaino on yli 1800 kg, ja eikös lantikan omapaino ole yli 1800 kg?

Tapio Ketonen:

Ei verokysymyksiä kannata tarkistaa kaverilta vaan laista tai katsastusasemalta. Pakettiauton autovero on alennettu, jos sen tavaratilan mitat täyttävät tietyt, autoverolain 23 §:ssä määrätyt vaatimukset.

Tuli juuri mieleeni, että eihän Defender umpimallina taida täyttää edes sitä kolmen kuution ja 130 sentin vaatimusta, jotta sen saisi halvemmalla verolla lainkaan liikenteeseen. Mutta jos sinulla jo sellainen laite on, niin sitten lienen väärässä.

Pakettiautojen lisäistuimista säädetään autoverolain seuraavassa eli 24 §:ssä. Laitan tähän koko pykälän luettavaksi:

Pakettiauto voidaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, jos:

1) sitä ei kuljettajan istuimen ja tämän vieressä sijaitsevien enintään kahden muun kiinteän istuinpaikan lisäksi ole varustettu istuimin tai istuinten kiinnittämiseen tarkoitetuin laittein, lukuun ottamatta yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta tavaratilaltaan vähintään seitsemän kuutiometrin kokoisessa pakettiautossa ja tämän lisäksi yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta seitsemän kuutiometriä ylittävältä tavaratilan kultakin täydeltä kuutiometriltä;

2) tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja istuimia on enintään kolme; ja

3) tilapäiseen käyttöön tarkoitetut istuimet on sijoitettu selkä menosuuntaan välittömästi kuljettajan istuimen ja sen vieressä olevien istuinten taakse.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, pakettiauto voidaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, vaikka siinä on 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen kiinteiden istuimien lisäksi hyväksyttävät laitteet pyörätuolin kiinnittämiseksi ja näin varustetun pakettiauton tavaratilassa kuljetetaan pyörätuolia vakinaisesti käyttävää henkilöä. Arvioitaessa, voidaanko tavaratilaltaan vähintään seitsemän kuutiometrin kokoinen pakettiauto 1 momentin mukaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, mainitut laitteet rinnastetaan tilapäiseen käyttöön tarkoitettuihin istuimiin.

Pakettiauton tavaratilan tilavuus määrätään tätä pykälää sovellettaessa siten kuin 23 §:n 2 momentissa säädetään.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.