Kysymys:

Citroën Xsara 2.0 HDI 110 berline vm 2002 44000 km, vaihdelaatikko ulisee moottori jarrutuksessa (varsinkin pienillä vaihteilla), onko tämä yleistä ja kuuluuko ominaisuuksiin. Huijaako maahantuoja?

Tapio Ketonen:

Jonkinlainen ulina on kyllä aika yleistä, mutta voimakkuus tietenkin ratkaisee. En ole koskaan ajanut Xsara HDI:llä, en ollut edes kyydissä, joten sen tyypillisistä ulinoista en voi sanoa mitään. Näkemättä ja ennen kaikkea kuulematta tuohon tapaukseen on aivan mahdoton ottaa kantaa. Sinänsä moottorijarrutus on aika harvinainen tilanne, yleensähän autossa on veto päällä, joten asialla ei ole kovin laajaa merkitystä.

Huijaako maahantuoja? Yleensähän sanotaan, että kauppa on katalaa ja perustuu petokseen, joten sillä perusteella kaikki kaupan kanssa tekemisissä olevat huijaavat.

Mutta mitä se huijaaminen sitten on? Jos todetaan, että tavaran tai palvelun myyminen korkeammalla hinnalla kuin sen hankintahinta ei ole huijaamista vaan normaalia liiketoimintaa, niin silloin huijaaminen rajataan vain varsinaiseen epärehelliseen toimintaan.

Yleensä maahantuojat tai muutkaan kauppiaat eivät syyllisty rikoslain tarkoittamana epärehellisyyteen ainakaan niin selvästi, että asiasta voisi syyttää. Mutta aika usein maahantuojat kyllä etenkin takuuasioissa muistavat asioita aika huonosti. Kun kysytään, onko esimerkiksi jotakin tiettyä vikaa esiintynyt autoissa, vastaukseksi tulee kovin helposti ei, vaikka toisaalta tulee tietoa, että vika on ko. merkille oikea maanvaiva. Mutta tässäkin asiassa on mahdoton todistaa mitään varsinaista huijaamista tapahtuneeksi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.