Kysymys:

Akkukysymys:
Ottaisin mielelläni mökiltä ja autosta akun sisälle lämpimään talven tai matkan ajaksi. Voiko akkua säilyttää esim. lämpimässä eteisessä tai yhteisessä lämminvarastossa ? Vai onko se vaarallista/laitonta?

Onko lataus verkkolaitteella suoritettava ulkona?

Tapio Ketonen:

Akkua voi mielestäni tietyin edellytyksin ja varovaisuutta noudattaen säilyttää sisällä. Koska se sisältää laimennettua rikkihappoa, happoa voi kuitenkin aina päästä akun ulkopuolelle, ja happo syövyttää esimerkiksi vaatteet pilalle. Parasta olisi, jos akulle olisi suljettu kotelo, sellaisia käytetään mm. matkailuvaunuissa, mutta olen nähnyt niitä myös irrallisina liikkeissä myynnissä. Lisäsuojaa saa peittämällä akun sanomalehdillä, vanhat lehdet ovat hyviä myös akun alla. Lehdistä myös näkee, onko happoa päässyt ulkopuolelle.

Paras tapa säilyttää akkua olisi viileässä paikassa, talvella lämpötila saa mennä jopa hieman pakkasen puolelle. Akku pitäisi ladata suunnilleen kerran kuukaudessa, sillä se purkautuu hieman itsekseen. Tyhjässä akussa levyjen pinnalle muodostuu lyijysulfaattia, ja pitkään seistessään se kiteytyy, jolloin levyjen aktiivinen lyijypinta jää piiloon. Akun kapasiteetti laskee ja lopulta se pitää uusia.

Akun lataamiseen ei sovi mikä tahansa verkkolaite, paras ratkaisu on automaattinen akkulaturi. Automatiikka tarkoittaa, että kun akun napajännite nousee riittäväksi eli noin 14 volttiin, laturi katkaisee latausvirran. Se kytkeytyy uudelleen jännitteen laskettua määrätyn rajan alapuolelle.

Akkua ladattaessa tapahtuu aina myös hieman veden hajoamista hapeksi ja vedyksi. Kyseisen seoksen nimi on räjähdyskaasu, nimi kertookin kaiken. Pienikin kipinä aiheuttaa räjähdysvaaran. Laturi pitää kytkeä siten, että latausjohdot kytketään ja irrotetaan verkkojännitteen ollessa pois kytkettynä.

Jos tavallisella eli ei-automaattisella laturilla lataamista jatketaan liian pitkään, akkunesteen hajoaminen kiihtyy merkittävästi. Etenkin automaattilaturilla lataus on mahdollista myös sisällä, mutta toki turvallisempaa olisi tehdä se tuuletetussa ulkotilassa, esimerkiksi parvekkeella.

Lataaminen on viisaampaa tehdä ulkotiloissa myös siksi, että kaasujen mukana voi myös happoa kulkeutua ulkopuolelle, eikä se tee hyvää esimerkiksi vaatekomerossa säilytettäville vaatteille. Yhteisissä kellaritiloissa lataaminen on yleensä kiellettyä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.