Kysymys:

Tuo kuorma-autojen nopeusjuttu liittynee siihen, että painavien pakettiautojen, joiden ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus oli aikaisemmin 80 km/h (eli ne uudemmat, joissa kyseinen tarra takana) nopeus voidaan muutoskatsastaa 100 km/h edellyttäen, että autossa on Airbag vähintään kuljettajalle ja ABS-jarrut. Ja näissä autoissa on usein juuri niitä lisäpenkkejä, ovathan ne tilavuudeltaan riittävän isoja. Toisaalta myös eräistä suosituista nelivetoisista umpipakettiautoista (Hiace, Transporter) saadaan 'normaalinopeuksisia' pakuja mikäli ABS löytyy.

Tapio Ketonen:

Niin varmaan liittyy, mutta se ei koske kuorma-autoksi rekisteröityjä. Pakettiautoissa nuo kolme lisäistuinta ovat mahdollisia, jos tavaratilaa on virallisen mittaustavan mukaan mitattuna vähintään kymmenen kuutiometriä. Tällaisia pakettiautoja ei ole monta, se mittaustapa on aika omituinen. Yleensä valmistajan tai maahantuojan ilmoittamat tilavuudet ovat monta kuutiota suuremmat kuin virallinen kuutiolukema.

Laitan tähän vielä autoverolain 24. pykälän alusta asiaa käsittelevät kohdat. Pakettiauton vero on 35 % verotusarvosta, jos se on tarkoitettu pelkästään tavarankuljetukseen. 24. pykälä antaa tähän sääntöön poikkeuksen.

24 §
Pakettiauto voidaan katsoa yksinomaan tavarankuljetukseen tarkoitetuksi, jos:

1) sitä ei kuljettajan istuimen ja tämän vieressä sijaitsevien enintään kahden muun kiinteän istuinpaikan lisäksi ole varustettu istuimin tai istuinten kiinnittämiseen tarkoitetuin laittein, lukuun ottamatta yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta tavaratilaltaan vähintään seitsemän kuutiometrin kokoisessa pakettiautossa ja tämän lisäksi yhtä tilapäiseen käyttöön tarkoitettua istuinta seitsemän kuutiometriä ylittävältä tavaratilan kultakin täydeltä kuutiometriltä;

2) tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja istuimia on enintään kolme; ja

3) tilapäiseen käyttöön tarkoitetut istuimet on sijoitettu selkä menosuuntaan välittömästi kuljettajan istuimen ja sen vieressä olevien istuinten taakse.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.