Kysymys:

Miten on mahdollista, että BMW Z3 2.8:n autoveroprosentti on 38 (+ALV) V.1997 rekisteröidyille ja V.-98 (kuukaudesta riippuen) 26-29% +(ALV)!! Koska uuden hinta ollut molempina vuosina 319000mk eli sama!

Kysyin sitä tullilta ja sain tällaisen vastauksen:
Ennen vuotta 2003 valmistetun, käytettynä verotettavan ajoneuvon vero
määräytyy uudesta ajoneuvosta aikanaan kannetun autoveron ja
silloisen arvon perusteella. Uuden ajoneuvon arvoon sisältyvä
autoveron osuus muodostaa käytetyn ajoneuvon verotuksessa
sovellettavan veroprosentin.
Käytetyn ajoneuvon vero on verotusarvosta se osuus veroa, joka
sisältyi samanlaisen ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntiarvoon, kun
ajoneuvo oli uusi.

Olkaa ystävällisiä ja selittäkää tämä yhtälö minulle jotenkin!!

Tapio Ketonen:

Niinpä, mutta autoveroa maksettiin tuohon aikaan sillä perusteella, mitä maahantuoja maksoi autosta valmistajalle. BMW AG:n omistama BMW Suomi Oy on siis maksanut vuonna 1997 valmistajalle eli omalle omistajalleen näistä autoista aika lailla kekimääräistä enemmän. Seuraavana vuonna ostohintaa on korjattu alaspäin, jolloin veroa on mennyt vähemmän.

Asiakkailta perittyä hintaa ei kuitenkaan ole laskettu, vaan raha on mennyt BMW Suomi Oy:n katteeseen. Sieltähän se sitten edelleen siirtyy osinkoina omistajalle eli BMW AG:lle, toki yritysveron osuudella vähennettynä. Silti tällainen toiminta oli kannattavampaa, sillä autoveroa meni Suomen valtiolle saman verran enemmän kuin tehtaalle maksettiin enemmän, autoveron suuruushan oli 100 % miinus vakiosuuruiset vähennykset.

Alemmalla tehdashinnalla paikattiin maahantuojan katetta. Maahantuojan voitto kasvoi kaksi kertaa sillä summalla, jonka verran vähemmän maksettiin tehtaalle. Tästä lisävoitosta valtio otti yritysverotuksella 29 %. Korkeammalla tehdashinnalla olisi jouduttu maksamaan autoverona puolet eli 50 % sekä lisäksi Saksan yritysveroprosentin mukainen vero BMW AG:n korkeammasta voitosta.

Vanhan autoverolain aikana tehtaan omistamilla maahantuojilla oli erinomainen mahdollisuus säätää autoveron määrää. Tullin prosenttitaulukoista käy selvästi ilmi, että jotkut maahantuojat ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta oikein reilusti ja siirtäneet rahaa valtion piikistä omaansa. Eivät 14 prosentin autoverot muuten olisi olleet mahdollisia.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.