Kysymys:

Täytyykö Golfissa (1.6) käyttää pakosti 98 oktaanista bensiiniä niin kuin Volkkarin kotisivuilla sanotaan? Jos ei niin miksi? Ja onko käytöstä mitään haittaa? Mutta 1.4 litraiseen taas on merkitty 95 oktaaninen polttoaineeksi. Sattui asia vaan silmään kun katselin ostaisiko kyseisen auton...

Tapio Ketonen:

Koti- tai vierassivuja luotettavampi tietolähde on auton oma käyttöohjekirja. Sieltä selviää, mitä bensaa autoon pitää laittaa. Yleenäs oktaaniluku on merkitty myös pensatulpan suojakannen sisäpintaan.

Joissakin VW-koneissa pitää käyttää 98-oktaanista. Oktaaniluku ilmaisee polttonesteen kykyä olla syttymättä ennen aikojaan pelkän puristuksen voimasta. Ennenaikainen syttyminen aiheuttaa nakutusta, joka johtaa helposti paikalliseen ylikuumenemiseen moottorissa. Siitä voi seurata kiinnileikkautuminen tai jopa männän sulaminen. Niinpä valmistajan vaatimus bensan oktaaniluvusta kannattaa ottaa vakavasti.

Nykyisissä moottoreissa nakutusta torjutaan usein myös nakutustunnistimen ohjaamalla moottorinohjausjärjestelmällä. Se vähentää moottorin tehoa ja samalla kuumenemista nakutuksen ilmetessä. niinpä korkeampioktaanisen bensan käyttö antaa näissä moottoreissa enemmän tehoa. Tavalllisissa moottoreissa sen sijaan sen käytöstä ei ole mitään hyötyä, jos kohta ei muuta haittaakaan kuin korkeampi hinta.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.