Kysymys:

Taloyhtiössämme ei saa käyttää sisätilan lämmittäjää autossa koska se kuluttaa niin paljon virtaa tolpista, eli onko olemassa bensalla toimivaa? Mitä maksavat? Mistä kannattaa kysellä?

Tapio Ketonen:

Kyllähän niitä bensalämmittimiä on ollut maailman sivu. Käytännössä ainoita myynnissä olevia ovat Eberspächer ja Webasto. laitteita myyvät ja asentavat mm. useimmat autosähköliikkeet.
Bensalämmittimissä on pari ongelmaa. Ensinnäkin ne ovat aika kalliita, rahaa palaa reippaasti yli tuhat euroa, ennen kuin pellin alla töhisee. Toinen on se, että akun kanssa tulee helposti ongelmia. Laitteet kytketään nykyisin lämmittämään jäähdytysnestettä, ja käytössä tarvitaan aika paljon sähköä. Auton oma lämmityspuhallin puhaltaa lämmön sisään, lisäksi laitteessa on bensapumppu ja puhallin, joka työntää polttokammioon ilmaa. Nesteen kierrätykseen tarvitaan myös sähkökäyttöinen vesipumppu. Kaikki nämä kuluttavat akusta paljon sähköä.

Käytännön ongelma on se, että etenkin kovilla pakkasilla akku pystyy ottamaan latausvirtaa vain hitaasti. Niinpä akku ei useinkaan ennätä esimerkiksi työmatkan aikana latautua täyteen. Jos tätä menoa jatkuu muutaman päivän ajan, jonakin aamuna voi olla edessä se tilanne, että auto on lämmin mutta ei jaksa käynnistyä.

Kannattaisi muuten keskustella taloyhtiön isännöitsijän kanssa tarkemmin siitä sisälämmitinasiasta. Moottorinlämmitin kuluttaa virtaa noin 500 W. Jos samassa tolpassa on kaksi autoa ja tolpassa on yksi 10 A sulake, silloinhan kummallekin autolle riittäisi hieman yli 1000 W tehoa. Tällöin autoon voisi laittaa 500 W tehoisen sisälämmittimen, ja se saattaisi jo riittää.

Tällaiselle määräykselle taitaa olla syynä paremminkin naapurien kateus kuin todelliset tekniset syyt. Mutta voisihan autoon laittaa vaikka kaksi moottorinlämmitintä. Silloinhan lämmityslaitteelle voisi asentaa kiertovesipumpun ja kytkeä pumpun ja lämmityspuhaltimen lämmittämään sisätiloja!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.