Kysymys:

Osaisitko sanoa, mistä (netistä) löytyy vertailuja/faktaa diesel ja bensiini autojen kulutuslukemista? Jos sellaisen linkin saisin, niin osaisin valita mahdollisimman

Tapio Ketonen:

Kaikista autoista on lain mukaan ilmoitettava virallisen tutkimuslaitoksen mittaamat EU-normikulutukset. Ne löytyvät useimmista paikoista, joissa kerrotaan autoista. Valtakunnan ns. virallinen päästö- ja kulutustietokanta on nykyisin Ajoneuvohallintokeskuksen ylläpitämä, sen pitäisi löytyä osoitteesta www.ake.fi. Tarkempaa osoitetta en voi nyt antaa, koska kirjoittamishetkellä AKE:n nettipalvelu ei toimi.

Nuo viralliset arvot eivät kuitenkana kerro, mitä auto kuluttaa käytännössä. Ne kertovat vain, mitä se kuluttaa, kun sillä ajetaan laboratorio-oloissa normin määrittelemällä tavalla tarkkaan ohjelmoitu päästö- ja kulutusmittausten mittaussykli.

Useimmiten EU-kulutus kuitenkin antaa suuntaa käytännön kulutuksesta, ja suuruusluokkahan on tärkein. Kuljettajan taito tai taitamattomuus on kuitenkin avainasemassa, väärällä ajotavalla kulutus voi kasvaa jopa 50 %.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.