Kysymys:

Onko katsatusleimalla mitään merkitystä?Ostin yksityiseltä Audi avantin 23.5.2003 joka on tuotu muuttoautona jenkeistä vuonna 1995 ja tehty maahantuontikatsastus silloin ilman muutosehdotuksia ja katsastettu sen jälkeen eri katsastusasemilla vuodet 96-03 ilman sanomista.
Vein itse auton vuosikatsastukseen jossa todettiin muutamia quattron perusvikoja joiden takia katsastus ei mennyt läpi,ei se mitään, mutta kun katsastuksessa huomattiin että autossa oli jenkki malliset valot, että vilkut eli parkit ja vilkut on samssa umpiossa ja väri on keltainen kun parkin pitäisi olla ajovaloumpiossa ja kirkas väriltään sekä sivuvilkut puuttuu.Nyt pitäisi valot korjata.

Mutta kuka on vastuussa siitä, miksi auto on katsastettu 8 kertaa lakien vastaisesti? Kuka maksaa muutostyöt, kun itse ostin mielestäni katsastetun auton joka on lakien mukainen. Vai saako muuttoautona Suomeen tuodussa autossa olla kyseiset valojärjestelyt?

Mikä on AKE:n vastuu katsastusta valvovana instanssina tai virheelliset katsastukset tehnellä katsastusasemilla?Kerroppa mielipiteesi asiasta.

Tapio Ketonen:

Tekisi melkein mieli sanoa, että vie se auto katsastukseen jollekin toiselle katsastusasemalle! Kaiken maailman nipottajia tuppaa katsastushommista edelleen löytymään. Toisaalta tietenkin tarkka katsastusmies on oikeassa, mutta ei noista virheistä mitään turvallisuusongelmaa synny.

Periaatteessa tietenkin auton sinulle myynyt henkilö olisi aasiasta vastuussa. Sinun kuitenkin pitäisi ensiksi vaatia häneltä korvausta vaadittavista muutostöistä, ja ellei hän suostu maksamaan, haastaa hänet oikeuteen ja ajaa asiaa eteenpäinsiviiliriitana.

Ongelma vain on se, että oikeuskulut ylittävät heti kättelyssä uusien valojen asennuskulut. Ei isiis kannata, etenkin kun lopputuloksesta riita-asiassa ei välttämättä ole täyttä varmuutta. Vastapuoli voi hyvin perustein väittää, että nuo puutteet olisi ollut helppo havaita, jos auto olisi tarkastettu kunnolla ennen kaupantekoa. Tällä perusteella juttu saattaisi kaatua myös silloin, jos auto olisi ostettu liikkeestä ja asiaa selviteltäisiin kuluttajansuojalain perusteella.

AKE:lla nyt ei ole mistään mitään vastuuta. Edelliset katsastajat ovat tietenkin tehneet virheen, mutta asiallisesti ottaen virhe on ollut aika merkityksetön. Toki AKE:n katsastuksen valvojat olisivat ilmeisesti antaneet asiasta huomautuksen, jos olisivat ottaneet auton tarkastukseen ja jos olisivat asian huomanneet.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.