Kysymys:

Onko auton karjapuskurista todellista hyötyä normaalissa tieliikenteessä esimerkiksi hirvikolarissa vai onko kyseessä lähinnä maastureiden ulkonäkövaruste?

Tapio Ketonen:

On aika vaikea tajuta mitä HYÖTYÄ karjapuskurista voisi olla esimerkiksi tilanteessa, jossa auto syöksyy suojatielle jalankulkijoiden sekaan! Yleinen pyrkimys kun on parantaa autojen ulkoistakin turvallisuutta jalankulkijoihin törmäämisen varalta.

Karjapuskureista ollaankin ilmeisesti luopumassa, jo nyt ne on kielletty tavallisista eli M1-luokan henkilöautoista. Jostakin käsittämättömästä syystä ne vielä sallitaan M1G-luokassa eli maastureissa. Ulkonäkö lienee ainoa peruste ko listinrautojen olemassaololle.

Todellisessa tilanteessa eli suomalaiselle maantieliikenteelle tyypillisessä hirvikolarissa karjapuskurista tuskin on hyötyä. Iso hirvi on niin korkea otus, että sen ruho tulee karjapuskurista huolimatta konepellin yli auton tuulilasiin ja edelleen lasista sisään riipien mennessään katon etureunaakin. Peurojen, porojen ja pienempien otusten varalta puskurista voisi olla hyötyäkin, jos se on riittävän tiuha.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.