Kysymys:

Uusissa autoissa on nykyään pitkät huoltovälit, 30 000 kilometriä/vuosi on varsin tavallinen. Voiko tehtaalla laitetuilla alkuperäisöljyillä todella huoletta ajaa tuon 30 000 kilometriä, vai pitäisikö öljyt kuitenkin vaihtaa aikaisemmin? Mielenkiintoiseksi asia tulee esim. huoltosopimusten yhteydessä, jotka eivät kata ylimääräisiä öljynvaihtoja.

Tapio Ketonen:

Useimmissa autoissa huoltoväli on ilmoitettu kahdella tavalla. Huolto pitää tehdä 30 000 kilometrin välein TAI vähintään kerran vuodessa. Se ei siis tarkoita, että jos ajetaan 10 000 km vuodessa, huollossa käytäisiin joka kolmas vuosi.

Jos ajomäärä on runsas, silloin tuo vaihtoväli on varmasti kohdallaan. Öljyn voitelevat ominaisuudet säilyvät kyllä riittävän hyvinä, ja myös toinen öljyn tärkeä ominaisuus, emäsreservi, joka on tarpeen polttonesteestä tulevien happamien palamisjätteiden neutraloimiseksi, riittää. Tämäkin asia voidaan laskea etukäteen, kun oletetaan, että polttonesteenä käytetään EU-normit täyttäviä laatuja. Idän bensat ja dieselit ovat tässäkin suhteessa oma lukunsa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.