Kysymys:

Mitä tapahtuu jos laittaa diesel autoon 95E polttoainetta(bensaa), tankkasin ystäväni autoa ja hän ei kertonut että auto on diesel (ford focus 2000). Tankkasin 4 litraa bensaa tankkiin ja loput 43 litraa dieseliä. Laimeniko bensan määrä tarpeeksi??...mitä voin tehdä?

Tapio Ketonen:

Ei tapahdu tuolla suhteella mitään, eikä siis tarvitse tehdä muuta kuin ajaa. Jos suhde olisi ollut toisin päin, silloin olisi ollut syytä laskea eli siis imeä säiliöstä ainetta pois.

Bensiiniä käytetään joskus kovalla pakkasella parantamaan dieselin pakkaskestävyyttä. Taannoin valmistajat sallivat jopa 20 % bensiiniä kaasuöljyyn, mutta nykyisin bensan lisääminen yleensä kielletään. Ruiskutuspaineet ovat nousseet ja sen myötä myös polttonestelaitteiden rasitukset, joten polttonesteen voiteluominaisuudet ovat entistä tärkeämpiä. Tuo määrä on alle 10 %, joten mitään dramaattista se ei saa aikaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa yksi vihje: Yleensä auton polttonestetulpan läpän sisäpuolelle on merkitty, millaista ainetta auto käyttää.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.