Kysymys:

voiko kuorma-autoon jossa on penkien takana sänky niin laittaa sängyn tilalle penkit laillisesti ja monelleko hengelle? Olen kuullut että paikkakuntani kuorma-autoyrittäjä on rekisteröinyt aura-autonsa työkoneeksi ja saa tällöin ajaa polltoöljyllä. Miten se on mahdollista ja mitä rajoituksia siinä on? Vielä yksi kysymys: saako diesel peltoautolla, joka ei ole rekisterissä, ajaa pellolla polttoöljyllä?

Tapio Ketonen:

Rakennemuutokset kuten istuinten asentaminen ja työkoneeksi muuttaminen vaativat aina muutoskatsastuksen, joten asiaa pitää tiedustella katsastusasemalta. Sieltähän se papeeri ja leima annetaan.

Työkoneeksi rekisteröiminen lienee joillakin ehdoilla mahdollista, mutta samalla se rajoittaa käyttöä. Jos ko. autoa käytetään pelkästään lumen auraukseen, silloin työkonerekisteröinti on sikäli hyvä ratkaisu, että ajoneuvosta ei tällöin mene kuorma-auton dieselveroa. Toimenpide ei kuitenkaan ole välttämättä kovin taloudellinen, sillä tällainen laite seisoo toimettomana, jos auraushommia ei ole.

Esimerkiksi kuorman kuljettaminen polttoöljyn voimin ei ole luvallista ilman lisämaksun maksamista. Rangaistusvero on rapsautettu mm. siitä, että traktorikaivurin etukuormaajan kauhassa on kuljetettu työvälineitä ja sementtipusseja työmaalta toiselle. Joten rajoituksia on.

Sitten se peltoautojuttu. Yllättävää kyllä, autolla ei saa ajaa verottomalla polttoaineella missään, ei edes omassa pirtissä. Jopa kaivoksissa liikkuviin dieselautoihin pitää tankata verollista naftaa. Ei ole merkitystä sillä, onko ajoneuvo rekisterissä vai ei.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.