Kysymys:

Ollaan menossa sähköisesti tehostettuun ohjaukseen, joka mielestäni on huono ratkaisu varsinkin näin talviaikana. Ohjaus ei välitä mitään tietoa tien liukkaudesta. Näin ollen mielestäni on menty huonompaan suuntaan. Olisiko tässä tulevina talvina testin paikka?

Tapio Ketonen:

Siinä on testin paikka joka kuukausi. Ohjaus ja sen tunnokkuus on testien ja vertailujen tärkeimpiä arvostelukohteita. Huono ohjaustuntuma ei kuitenkaan ole pelkästään sähkötehostimen ominaisuus, on olemassa myös huonoja hydraulisesti tehostettuja ohjauksia.

Ohjaustuntumaa pystyy arvioimaan kaikilla keleillä, ei pelkästään liukkaalla. Jos tuntuma on huono kuivalla, se on liukkaalla varmasti vieläkin huonompi. Ohjauksen kuljettajan sormiin antama palaute on tärkeimpiä keinoja kelin arvioinnissa, joten asia on todella merkittävä.

Tuntumakin voi sähkötehostetussa olla muuten hyvä, mutta siihen voi liittyä muita omituisuuksia. Esimerkiksi tehostimen moottorin roottori toimii kuin vauhtipyöränä, jolloin toiminta isommisaa väistöliikkeissä voi olla aika erikoinen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.