Kysymys:

mitä ne on nämä uudet koiraverkkopakut katsoin äsken puskuria televisiosta jossa kerrotiin farmari autoista jotka voi rekisteröidä pakuiksi voisitteko kertoa säänökset rekisteröinistä kun ne meni televisiossa vähän ohi mistä hän saisi listan autoista jotka voi rekisterödä koira verko avulla pakuiksi

Tapio Ketonen:

No joo, siinä on taas yksi kikkailu. Jos etuistuinten taakse viritetään se koiraverkko, auto voidaan rekisteröidä pakettiautoksi, MIKÄLI valmistaja on tyypittänyt auton myös N1-luokkaan eli pakettiautokäyttöön. Jos auto on sellainen, että se ei pääse alemmalla autoverolla verotettavaksi, siinä voi silloin olla tavaratilassa istuimia, eikä niiden tarvitse enää olla mitään puupenkkejä.

Tästä on lähinnä kaksi hyötyä. Ensinnäkin pakettiauton dieselvero on aika lailla pienempi kuin henkilöautolla. Toinen etu on se, että yritys tai yrittäjä voi helpommin vähentää autosta maksettavan arvonlisäveron ja myös kaikki käyttökulut omassa verotuksessaan. Tavalliselle yksityishenkilölle eduksi jää vain se dieselvero.

Yrittäjänkin on kuitenkin syytä olla varovainen kikkailuissaan. Jos nimittäin jostakin kantautuu verottajalle tieto, että sellaisella autolla, josta on tehty arvonlisäverovähennys, on ajettu yksityisajoa, verottaja voi räpätä arvonlisäverot tuosta noin kaikki kerralla naksettavaksi ja määrätä vielä tuntuvat rangaistusmaksut päälle.

Yksityisajoa ovat mm. työmatkat, joten jos firmalla on toimipaikka muualla, pakua ei saa pitää kotipihalla yön yli. Ei, vaikka työtehtävä edellyttäisi ajamista kodin ohi toiseen suuntaan kuin työpaikalle. Tällaisesta tapauksesta on eräällä pääkaupunkiseudun yhteisöllä kallis kokemus.

Aivan samoilla ehdoilla saa myös henkilöauton kaikki kulut vähennettyä verotuksessa, mutta käytännössä asiaa valvotaan paljon tiukemmin. Verottajalle joutuu paljon tarkemmin todistelemaan, että se auto todellakin seisoo firman pihalla tai tallissa illat, yöt ja viikonloput eikä ole kenenkään yksityisessä käytössä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.