Kysymys:

Kerropa, pysähtyykö moottoripyörä nopeammin kuin auto täysjarrutuksessa? Monet motoristit vetoavat pyörän keveyteen jne., mutta jos testataan keskiverto perheauto ja keskiverto matkapyörä niin onko eroa? Tietenkin todella suurilla jarruilla ja jäykällä alustalla sekä pehmeillä renkailla varustettu kyykky pysätyy hyvin mutta niinhän pysähtyy esim. Porche Boxterkin...

Tapio Ketonen:

Kyllä prätkä pysähtyy nopeammin. Paino sinänsä ei vaikuta, joten periaatteessa tukkirekkakin voisi pysähtyä yhtä nopeasti kuin henkilöauto, jos renkaissa olisi samanlainen seos ja jarrut toimisivat yhtä tarkasti.

Moottoripyörän pysähtymisessä ilmanvastuksen vaikutus on suurempi, eli jos kuski kohottautuu ylös, se toimii lisäjarruna. Myös jarrutustuntuma on parempi, joten jos kuljettaja todella osaa hallita jarrutuksen, moottoripyörä kyllä pysähtyy hyvin. Uusien autojen hyvin toimivat ABS-jarrut tosin pienentävät eroa, mutta kyllä tilanne on se, että henkilöauton kannattaa pitää reilusti välimatkaa edellä ajavaan kaksipyöräiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.