Kysymys:

Hei! Ostin kaksi kuukautta sitten uuden auton. Nyt viimeisen kahden viikon aikana autoni kylkeen on ilmestynyt viisi kolhua kotiparkkipaikallani. Kolhut ovat ovenkahvan korkeudella ja 15 cm sisällä toisistaan.

Epäilen suuresti, että ne on aiheuttanut kotiparkkipaikallani viereen ajava auto koska autoni kylkeen on jäänyt saman väristä maalia kun viereinen auto on. Yksi kolhuista tuli kun jätin autoni maanantaina iltapäivällä parkkipaikalleni ja lähdin tiistaina aamulla töihin. Tällä välin oli kolhu ilmestynyt autoni kylkeen. Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia?

Ymmärrän vielä, että vahingossa tulee yksi kolhu mutta VIISI ja kahden viikon aikana. Voinko tehdä rikosilmoituksen ko. asiasta vai joudunko maksamaan itse kolhujen korjauksen? Minulla on kaskovakuutus.

Tapio Ketonen:

Aivan ensimmäiseksi kannattaa viedä auto vakuutusyhtiön tarkastajan tarkastettavaksi. Lähtökohta tietenkin on, että tarkastus tehdään siitä lähtökohdasta, että korjaus maksetaan kaskosta.

Vahingon aiheuttaja lienee aika selvästi osoitettavissa eikä siis suoranaisesti ole tuntematon ajoneuvo. Niinpä vakuutusyhtiö ilmeisesti vaatii, että asiasta tehdään rikosilmoitus, ellei naapuri suostu vapaaehtoisesti neuvotteluihin korvaamisesta. Korvausneuvotteluillekin vakuutustarkastajan arvio on aika hyvä lähtökohta.

Kolhujen korjaaminen tulee yllättävän kalliiksi, joten naapurin kannattanee yrittää saada korjaukset maksettavaksi liikennevakuutuksesta. Bonuksethan siitä laskevat, mutta se on toissijainen ongelma.

Jos naapuri ei suostu korvaamaan, eikä se onnistu poliisin avullakaan, silloin korjaus pitää laittaa kaskon piikkiin. Siinä on se hankaluus, että bonukset laskevat ja myös omavastuuosuus menee omasta pussista.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.