Kysymys:

Tuossa "koiraverkkopaku" -vastauksessa oli mainittu, että jos yrittäjä on tehnyt autostaan alv-vähennyksen, ei sillä saa ajaa metriäkään yksityisajoja.

Näinhän asia ei ole, jos kyseessä on pakettiauto, esim. juuri tuo "koiraverkkomalli". Sen sijaan jos henkilöautosta on vähennetty alvit ja se on yritysajossa, sillä ei tosiaankaan saa ajaa metriäkään yksityisajoja.

Pakettiautossa sen sijaan veroilmoituksessa oikaistaan niin hankintahinnan, alvin kuin käyttökulujenkin osuus yksityiskäytön osalta. Eli jos kaikki kulut on kirjattu menoihin ja yksityiskäyttöä on ollut 15% ajoista, niin vastaava prosentti siirretään yrittäjän tuloksi auton kokonaismenoista. Ja jos yrittäjällä on henkilöauto kalustossa, niin sillä saa ajella myös yksityisajoja ja alvin osuus tavallaan poistuu aikanaan poistojen kautta. Ja yksityiskäytön osuus tuloutetaan samalla tavalla prosenttiosuuden mukaan.

Joten kyllä nämä "kikkailut" farmareiden muuttamisista pakuiksi on varsin tervetullut juttu yrittäjälle ja pienen dieselveron osalta varmasti monelle yksityiskäyttäjällekin. Olisikin toivottavaa, että tästä kerrottaisiin Tuulilasissakin selvästi, millä edellytyksin tällainen muutosrekisteröinti onnistuu.

Tapio Ketonen:

Oikeassa olet, pakettiautoa todellakin koskee tuo mahdollisuus. Henkilöauton osalta sen sijaan tilanne on yksiselitteisen selvä: jos ajat yksityisajoa, vähennetyt alvit menevät heti maksuun, kun käry käy. Se selviää tuonnempaa. Yksityiskäytössä olevan mutta työkäytössä käytettävän henkilöauton poistot ja käyttökustannukset ovat verottajan harkinnan mukaan vähennettävissä olevia kuluja. Asiasta taitaa olla aika lailla erilaisia tulkintoja eri verotoimistoissa.

Mutta eräs asia pitää silti selvittää ennen kuin alkaa ajella firman tai ammatinharjoittajan nimissä olevalla koiraverkkopakulla yksityisajoja. Oleellinen kysymys on, mikä on kaksikäyttöauto. Tuo nimitys kun oli käytössä vanhassa asetuksessa ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista.

Asia on oleellinen, koska Verohallituksen ohje sanoo, että jos kaksikäyttöautossa on istuimet ainoastaan kuljettajan vieressä, ohjeessa mainittuja vähennysrajoituksia ei sovelleta. Laitanpa tähän otteen Verohallituksen alv-ohjeesta.

Verohallituksen julkaisu 189.02

2 Vähennysoikeuden rajoitukset

Vähennystä ei saa tehdä seuraavista tavaroista ja palveluista:

5) henkilöautot, kaksikäyttöautot, moottoripyörät, matkailuperävaunut, … sekä niihin tai niiden käyttöön liittyvät tavarat ja palvelut.

Vähennysoikeus on kuitenkin sellaisesta … henkilöautosta ja kaksikäyttöautosta, joka on hankittu yksinomaan vähennykseen oikeuttavaan käyttöön. Jos viimeksimainittua henkilöautoa tai kaksikäyttöautoa myöhemmin todetaan käytetyn osaksikaan vähennyskelvottomassa käytössä (esim. työpaikan ja kodin välisiin kuljetuksiin), autosta tehty vähennys on palautettava ja autosta on suoritettava vero omaan käyttöön ottamisena.

Verotusajankohtana on periaatteessa se ajankohta, jolloin auto ensimmäistä kertaa oli muussa kuin vähennykseen oikeuttavassa käytössä. Myöskin auton käyttökustannuksista ym. tehdyt vähennykset on palautettava samasta ajankohdasta alkaen.

Vähennysrajoituksia ei sovelleta sellaiseen kaksikäyttöautoon, joka on varustettu ainoastaan kuljettajan vieressä sijaitsevilla istumapaikoilla.

Osittainen vähennysoikeus

Jos tavaraa tai palvelua käytetään sekä vähennykseen oikeuttavaan että muuhun tarkoitukseen, vähennys voidaan tehdä vain siltä osin kuin hyödykettä käytetään vähennykseen oikeuttavaan tarkoitukseen.

Vähennysosuus voidaan hankintahetkellä arvioida. Jos se osoittautuu virheelliseksi, sitä on tilikauden päättyessä oikaistava.

AKE:n uusimmista ohjeista, jotka käsittelevät henkilöauton muuttamista pakettiautoksi, kerrotaan Tuulilasin toukokuun numerossa (sivut 22-23). Ne ovat myös AKE:n nettisivuilla osoitteessa www.ake.fi/pdf/1892-208-2003.pdf.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.