Kysymys:

Mitäs olette mieltä seuraavasta - ainakin sisältö lyö korville Tuulilasissa 04/2004 ollutta juttua:

"Tavallisen ohitustilanteen lisäksi Vainikkala muistuttaa, että toisin kuin yleisesti luullaan, moottoritiellä saa ohittaa myös oikealta. Jos vasemmanpuoleisella kaistalla ajaa hitaampi auto, sen voi ohittaa oikealta kaistalta. Tällöin ei kuitenkaan saa puikkelehtia eikä koukkia, vaan ajaa normaalisti omaa kaistaa pitkin."

Ko. lainaus on suoraan: Ylen Puskurin
sivulta eli kansallisen yleisradioyhtiömme liikennesivuilta. Voipi olla mielestäni melkeinpä hengenvaarallista antaa moisia neuvoja - ja vielä liikenneopettaja omalla nimellään!

Tapio Ketonen:

Asia on mielestäni esitetty oikein, mutta siinä on käytetty väärää termiä.

Jos moottoritiellä on ruuhkaa, eli autot ajavat molemmilla kaistoilla jonossa, niin oikeaa kaistaa pitkin saa ajaa vasemmalla kaistalla ajavista ohi, jos kaista vetää paremmin. Tällöin ei kuitenkaan ole kysymys ohittmaisesta vaan ohiajamisesta.

Ohittaminen tarkoittaa minun mielestäni sitä, että pyritään ajamaan edella ajavaa nopeammin, ja tästä syystä vaihdetaan kaistaa. Ohittelusta on kysymys myös ruuhkassa, jos puikkelehditaan kaistalta toiselle aina sen mukaan, miten liikenne sattuu vetämään. Tätä kun tekee poliisin nähden, niin sakkoa tulee.

Ohiajamisesta on kysymys myös silloin, jos moottoritien kaistat on merkitty ryhmittymistä varten. Esimerkiksi Helsingistä Lahteen menevän moöttoritien alkuosan kolmikaistaisella osuudella on kaistojen yläpuolella opastinmerkit, joista oikeanpuoleisimmat ohjaavat kohti Porvoota ja keskimmäinen sekä vasen kohti Lahtea. Porvoon suuntaan menijät saavat siis ajaa Lahteen päin ajavista ohi oikealta.

Mutta pääsääntöisesti tietenkin oikealta ohittaminen on kielletty. Niinpä jos joku vilttihattuherra tai kukkahattutäti köröttää sinnikkäästi vasenta kaistaa kahdeksaakymppiä, niin oikealta ei saisi tätä ajelijaa ohittaa. Käytännössä tietenkään kukaan ei viitsi jäädä odottelemaan, mahtaako köröttelijä joskus palata oikealle. Ohitettaessa pitää kuitenkin olla varovainen, sillä jos ohitettava saakin päähänsä palata äkkiä oikealle, silloin on aika hankala selittää, miksi rysähti.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.