Kysymys:

Skoda Octavia 1.6i:n jarrut ovat vonkuneet kylmänä melkein uudesta (5000 km)asti. Talvella kaupunkiajossa vonkaisee joka polkaisulla ja kesällä muutaman kerran aina liikkeelelähdön jälkeen.

Korjausta on yritetty merkkikorjaamon toimesta pari kertaa,tuloksetta.Ensin karhennettiin palat,auttoi n. 10 km(eihän ne karkeina pysy),sitten vaihdettiin italialaiset palat. Ei attanut 20 km pidempään. Sitten todettiin ilmiö ominaisuudeksi!En ole kuullut muilta vastaavasta ominaisuudesta.

Audissa ja Golfissa on kuulemma samat jarrukomponentit ilman ongelmia. Onko tämä nyt sitten vika vai ominaisuus? Joka tapauksessa hyvin huomiotaherättävän kiusallista kuitenkin. Muuten jarrut toimii hyvin.

Tapio Ketonen:

Helkama-Auto Oy ei ole tiedottanut moisesta ominaisuudesta. Niinpä lähetin kysymyksen maahantuojan huolto-osaston vastattavaksi. Seuraavassa vastaus:

Skoda-tehdas käyttää Octavia-malleissaan kolmen eri alihankkijan jarrupaloja, ja muutamassa autossa on esiintynyt kysymyksessänne kuvailtua ilmiötä. Syynä on jarrupalan kitkamateriaalin ja kylmyyden yhteisvaikutus yhdistettynä jarruissa olevaan jarrupölyyn. Jarrupölyn olemassaolo ilmenee siitä, että kylmänä liikkeelle lähdettäessä jarrut ääntävät ensimmäisellä jarrutuksella ja hiljenevät tämän jälkeen, kun palat ovat puhdistuneet.

Suurimmassa osassa Octavia-malleja on vakiovarusteena EDS, eli sähköinen tasauspyörästön lukitus. EDS käyttää jarrupaloja sutivan pyörän hidastamiseen, joten varsinkin talvella ja muuten liukkaalla ajettaessa jarrupaloja käytetään muuhunkin kuin auton vauhdin hillitsemiseen. Tämä ehkä selittää jarrupölyn muodostumisen syyn.

Mikäli asiakkaan autossa on ilmennyt vastaavaa ääntä, jarrupalat on vaihdettu takuuna toisen alihankkijan vastaavaan tuotteeseen. Mikäli ääni on tästä huolimatta jatkunut, on tarvittaessa vaihdettu myös jarrulevyt.

Tietojemme mukaan saman pohjalevytekniikan autoissa käytetään samoja jarrupaloja ja jarrulevyjä samoilla varaosanumeroilla.

Pyydämme asiakasta olemaan vielä kertaalleen yhteydessä joko lähimpään Skoda-merkkihuoltoon tai tarvittaessa suoraan allekirjoittaneeseen asian kuntoon saattamiseksi.

Ystävällisin terveisin
Helkama-Auto Oy
Skoda tuotetekniikka
Petri Haapaniemi

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.