Kysymys:

Ajattelin asennuttaa vetokoukun autooni (-98 Primera TD farmari). Mitä mieltä olet, kannattaako käyttää yleistä vai merkkikohtaista sähkösarjaa asennuksessa? Siinä säästäisi jonkin verran euroja, jos laittaisi yleisen. Asiasta olen kuullut kahdenlaisia mielipiteitä.

Tapio Ketonen:

Tilanne alkaa olla pikkuhiljaa sellainen, että yhä useampi auto alkaa vaatia merkki- tai jopa mallikohtaisen asennussarjan. Tämä johtuu siitä, että sähköjärjestelmissä on entistä enemmän tietotekniikkaa ja kaikenlaisia viisaita apujärjestelmiä. Esimerkiksi polttimon palamisen merkkivalo yleensä edellyttää, että perävaunun valot otetaan muulla tavoin kuin "ryöstäjillä" takavalojen johdoista. Aivan uusimpiin autoihin ei passaa mennä lainkaan sovittelemaan ryöstäjiä, tulee taatusti halvemmaksi hommata oikea sähkösarja. Jo vanha Väyrys-Mersu (W 210) on tällainen tapaus uudemista puhumattakaan.

Muistini mukaan Prmerassa ei ainakaan vielä mainitussa vuosimallissa ollut palaneen polttimon merkkivaloa, joten siinä mielessä ryöstäjienkin käyttö onnistuu. Kytkentä on kuitenkin luotettavampi, jos sähköt saadaan muuten kuin rikkomalla johtimien eristeet takavalon läheltä.

Useimpiin autoihin myydään perävaunupistorasian sähkösarjoja myös tarvikeliikkeissä, siellä hinnat saattavat olla merkkiliiketä edullisempia.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.