Kysymys:

VDO:n mittaristoja käytetään saksalaisissa autoissa yleisesti. Mittareissa on tyyppivikana viimeistään puolen miljoonan kilometrin kohdalla, että numerorullien akseli tipahtaa paikaltaan. Korjasin mittarin omasta MB:stä kuntoon omatekoisella osalla, mikä pitää akselia paikallaan.

Jos nyt myyn auton eteenpäin ja en kerro korjauksesta myyntihetkellä ostajalle, niin olenko syyllistynyt vaivihkaa petokseen, jos ostaja myöhemmässä vaiheessa haastaa oikeuteen mittarin näpelöinnistä? Onko mittarin korjaukset syytä jättää vain valtuutetuille miyttareiden huoltoliikkeille? Saisihan tuohon vaikka tuliterän mittari ja silloinhan en ole syyllistynyt omatekoisiin korjauksiin.

Tapio Ketonen:

Tuo tyyppivika ei tule esiin kovin monen automerkin kohdalla! Kuorma- ja linja-autoissa käytetään järeämpiä mittareita.

Petos on, jos ostajaa erehdytetään tahallisesti hyötymistarkoituksessa. Niinpä lopputulos on sama, olet sitten korjannut mittarin itse, korjauttanut ammattiliikkeessä tai ostanut uuden. Riippuu siitä, mitä kerrot ostajalle. Jo väität, että mittarin näyttämä kilometrimäärä on tarkalleen oikea, vaikka näin ei olekaan, silloin kyseessä on petos.

Matkamittarin korjaaminen tai ruuvaaminen ei ole kiellettyä. Jos vaikka haluat ajaa autolla, jonka mittarissa on alle satatuhatta, se on täysin mahdollista ja laillista. Mutta jos väität myydessäsi lukemaa oikeaksi, silloin syyllistyt petokseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.