Kysymys:

Osaisitkohan kertoa mikä mahtaa olla citroen xsara vts -00 vikana kun polttaa numero 12 sulakkeen aina samantien. Se on jarruvalojen, moottorin lämpömittarin, peruutusvalojen ja mittariston sulake!

Otimme jos irti takajarruvalot (paitsi takakontin valoa ei saatu irti) ja mittariston, mutta silti polttaa sulakkeen samantien. Katsoimme myös monet paikat mistä olisi johto voinut olla poikki, mutta vika ei selvinnyt millään! Olisiko mitään tiettyjä paikkoja mistä vika voisi löytyä tai mikä voisi olla vialla?

Tapio Ketonen:

Mitä ilmeisimmin johdinsarja on jostakin hankautunut rikki, ja johto menee siitä kohdasta suoraan koriin eli on oikosulussa. Yksi keino voisi toimia apuna vian etsinnässä.

Tee johto, jonka toisessa päässä on polttimo ja toisessa päässä sulakerasian ko. sulakkeen napoihin sopivat liittimet. Kytke virta päälle, silloin polttimon pitäisi syttyä, jos oikosulku on edelleen olemassa. Nyt sitten vain heiluttelemaan johdinsarjaa kaikista mahdollisista kohdista, ja jos valo sammuu, vikapaikka on löytynyt.

Helpoin korjaus lienee kietoa vioittuneen kohdan ympärille runsaasti eristysnauhaa ja varmistaa, ettei se pääse uudelleen hankautumaan. Sulake kannattaa uusia tarkalleen alkuperäisen kokoiseksi, ettei synny enempiä vaurioita.

Kyllähän vian etsintään olisi brutaalimpikin keino. Laitetaan sulakkeen tilalle riittävän paksu johdin ja ryhdytaan sitten seuraamaan, mistä alkaa noista savua! Voi vain tehdä turhan paljon ja kalliita vaurioita kaapeloinnille!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.