Kysymys:

Kenen on viimeinen sana katsastusasioissa joissa ajoneuvon tekniset määraykset antavat yleisohjeet ja katsurille jää päätösvalta?

Olen myös kuullut väitöksen, että jos katsastusmies hylkää jonkun asian vuoksi, on virkamies velvollinen esittämään lainkohdan johon se perustuu jos asiakas niin vaatii?

Jos tulkinnanvaraisesta asiasta olen eri mieltä voinko vaatia katsastusaseman päällikköä ottamaan asiaan kantaa/tai jotain muuta esimiestä vai onko tyytyminen katsurin päätöksiin.Entä jos on näyttöä että asia jossain muualla menee läpi?

Tapio Ketonen:

Viimeisen sanan ajonevotekniikan asioissa sanoo yleensä Ajoneuvohallintokeskus (AKE). Sen päätöksiin voi tehdä muutoksia liikenne- ja viestintäministeriö, mutta tämä tulee kysymyksen perin harvoin.

Katsastusmies ei ole virkamies, hän on yksityisen yrityksen palveluksessa. Yritykselle on katsastusasioissa annettu oikeus hoitaa asioita AKEn määräämällä tavalla. AKE myös valvoo katsastajien toimintaa.

En pääse nyt tarkistamaan Finlex-lakitietokannasta (www.www.finlex.fi), miten päätös pitää perustella, mutta arvelisin, että kyllä se perustelu on aina esitettävä, ja tietenkin sen saa myös kirjallisena muutenkin kuin tarkastuskortin muodossa, jos sitä erikseen pyytää.

Katsastusaseman päällikkö tietenkin ensisijaisesti ratkaisee, miten asiaan hänen johtamallaan asemalla suhtaudutaan. Jo työpaikan henkilösuhteiden takia tässä vaiheessa ei kuitenkaan kovin tulkinnanvaraisiin asioihin kukaan pomo tee helposti muutoksia.

Nykyisin katsastustoiminta on kokonaan yksityisten yritysten hoitamaa. Niinpä ei ole mitään pakkoa jatkaa katsastamista sellaisella asemalla, jossa asiat eivät tunnu sujuvan. Vaihtoehtoja on useimmissa kaupungeissa monta. Siitähän sitä näyttöä tulee, kun viet autosi sellaiselle asemalle, jossa mielestäsi ratkaisusi menee läpi.

Näinhän on toimittu ennenkin, jo valtiollisen katsastusmonopolin aikana. Esimerkiksi Amerikasta rahdattuja rohjofarmareita kuskattiin takaistuimen katsastukseen sellaisille paikkakunnille, joilla hyväksyttiin taakse asennetun puupenkin selkänojan asentaminen vinoon, jotkut katsastusänkyrät kun vaativat ilman lain selvää vaatimusta, että selkänoja oli asennettava pystysuoraan.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.