Kysymys:

Onko autoa pakko huollattaa ns. merkkikorjaamossa, jotta takuu säilyy? Pitääkö osien olla alkuperäisosia vai käykö laadukkaat tarvikeosat?

Tapio Ketonen:

Ei tarvitse huollattaa merkkihuollossa eikä käyttää alkuperäisosia, mutta pitää kuitenkin huoltaa valmistajan ohjeiden mukaisesti ja ammattitaitoisesti.

Takuun antajan pitää takuukorvauksen eväämisen perusteeksi osoittaa, että auton huolto on joko laiminlyöty tai tehty ammattitaidottomasti. Tähän ei lain mukaan riitä se, ettei huoltoja ole tehty merkkiliikkeessä.

Huoltojen suorittamisesta pitää kuitenkin olla todisteet, esimerkiksi korjaamolaskut on hyvä pitää tallessa. Itse tekeminen tai kaverilla pimeästi teettäminen ei riitä osoittamaan, että työ olisi tehty ammattitaitoisesti tai ajallaan.

Osien pitää olla autoon sopivia. Nykyään ei edes merkkikorjaamolla ole mitään laillista pakkoa käyttää ns. alkuperäisosia - mitä ne sitten ovatkaan. Yksikään autotehdas ei taida tehdä itse esimerkiksi sytytystulppia tai suodattimia. Osien laatu tulee tutkittavaksi hyvin tarkkaan, jos näyttää siltä, että vaurio on aiheutunut vääristä tai heikkolaatuisista osista.

Kannattaa muuten vilkaista, mitä Kuluttajaviraston nettisivuilla, osoitteessa www.kuluttajavirasto.fi sanotaan takuusta. Linkki vie suoraan ao. kohtaan.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.