Kysymys:

Kerropa, mihin se auton voima häviää tilanteessa, jossa moottorista loppuu teho. Eli tarkoitan esim. tilanetta, jossa noustaan jäistä mäkeä ylös ja auto tuntuu hyytyvän kesken nousun. Fysiikan tunneilla, ainakin ennen "vanhaa", kun opetettiin, ettei voima voi hävitä olemattomiin!

Tapio Ketonen:

Ei se voima mihinkään hukkaan häviä. Mutta jos mäen nouseminen vaatii enemmän tehoa kuin moottori antaa, silloin loppu teho otetaan auton liike-energiasta. Tämä taas johtaa nopeuden laskemiseen. Ei ole merkitystä, onko mäki jäinen vai ei, mutta tietenkin riittävän jäisessä eli liukkaassa paikassa pyörät alkavat sutia tyhjää. Tällöin tiehen ei enää siirry tehoa, ja sehän on sama kuin että jos moottorista ei sitä tulisi.

Lopullisen hyytymisen ratkaisee se, kumpi laskee nopeammin. Vastakkain ovat mäen nousuun tarvittava teho, joka vähenee kun nopeus laskee, ja moottorin antama teho, joka sekin laskee kierrosten laskiessa. Jos näille kahdelle käyrälle löytyy leikkauspiste, sitä nopeutta jatketaan. Mutta elleivät käyrät leikkaa, silloin nopeus laskee ja lopulta auto ja moottori pysähtyvät.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.