Kysymys:

Omistan uudehkon vw Golf Variant Tdi:n farmarin. Jos auto siirtyisi yrityksen omistukseen ja rekisteröitäisiin pakettiautoksi, olisiko alv:n palautus mahdollinen?

Tapio Ketonen:

Auto lienee nyt sinun omistuksessasi yksityishenkilönä. Jos myyt sen yritykselle, kauppahinta ei sisällä vähennettävää arvonlisäveroa, koska et ole yksityishenkilönä arvonlisäverovelvollinen. Alv:sta siis ei ole mahdollista saada palautusta. Alv toimii siten, että myyjä maksaa arvonlisäveron myyntihinnan perusteella, ja jos ostaja on alv-velvollinen ja ostettava tavara tms. kelpaa vähennettäväksi, ostaja vähentää maksamansa veron omassa verotuksessaan.

Mutta vaikka ostaisit sen Golf Variant TDI:n uutena yritykselle, sen hankintahinnan sisältämän alv:n voisit vähentää yrityksesi arvonlisäverotuksessa vain, jos autosta olisi poistettu takaistuin kokonaan. Jos istumapaikkoja on muualla kuin kuljettajan vieressä, verottaja määrittelee auton kaksikäyttöautoksi, ja siitä maksettua alv:tä ei hyväksytä vähennyskelpoiseksi. Sama koskee tällaisen auton muita kuluja, alv:tä ei saa vähentää.

Yritykselle voi hankkia myös henkilöauton, muttta sitä koskee sama juttu. Jos autolla ajetaan metrinkin verran yksityistä ajoa ja asia tulee verottajan tietoon, jo mahdollisesti tehdyt al-verovähennykset peruuntuvat ja verovelvollinen joutuu maksamaan ne takaisin per heti. Takapenkillä varustettu henkilöpakettiauto on tässä suhteessa kuten henkilöauto.

Henkilöauton kohdalla verottaja alkaa lisäksi tiedustella, että kuka sitä käyttää. Syy tähän on se, että auton käyttäjää verotetaan autoedusta, jonka suuruus määräytyy auton hankintahinnan perusteella.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.