Kysymys:

Saako BC-kortilla kuljettaa 1+9h linja-autoa missään tapauksessa? Eikös ainakin rekkaa saa kuljettaa tyhjänä???

Tapio Ketonen:

Ajokorttiasetuksen (845/1990) seitsemännessä pykälässä sanotaan näin:
C-luokan ajoneuvon ajo-oikeuden haltija saa Suomessa koeajaa ja tilapäisesti siirtää D- ja D1-luokan ajoneuvoja ilman matkustajia ja E-luokan ajoneuvoja ilman kuormaa. Paloauton ja pelastusauton kuljettaja, poliisimies tai ajoneuvon katsastaja, jolla on C-luokan ajoneuvon ajo-oikeus, saa tehtävässään Suomessa kuljettaa myös D-, D1- tai E-luokan ajoneuvoa. C1-luokan ajo-oikeuden haltija saa kuljettaa C1E-luokan ajoneuvoyhdistelmää matkalla kuljettajantutkintoon ja sieltä takaisin.

Elikkä Agricola-vainaata lainaten: mitä se on? No se on sitä, että jos plakkarissa on C-luokan ajokortti, niin bussia saa kuljettaa ilman matkustajia. Se bussi saa olla ihan täysikokoinenkin eikä mikään minibussi. Sama koskee rekkaa tai täysperävaunullista kuorma-autoa. Tämä säännös on olemassa aivan käytännön syistä. Olisi liian hankalaa, jos korjaamojen asentajilla pitäisi olla rekka- ja bussikortit, jotta autoja voitaisiin viedä korjattavaksi, kokeilla korjauksen jälkeen, siirtää verstaalta toiselle tai viedä katsastukseen.

Tulkitsisin tuon myös niin, että jos on C-luokan kortti, on luvallista kuljettaa ilman kuormaa myös vaikkapa raskaan maasturin tai pakettiauton ja vaikkapa autonkuljetustrailerin yhdistelmää. Mutta jos rattailla on ajopeli - tai vaikkapa vain laudanpätkä, kuorma kuin kuorma - niin silloin tulee sakko, jos virkavalta kyselee kortin perään.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.