Kysymys:

Omistan vuosimallia 1984 oleva Saab 99 GL:n ja tunnetustihan kyseisen auton etujarrusatulat ovat niitä maailman surkeimpia keksintöjä sillä ne tuppaavat jumittamaan.

Laitoin tässä pari vuotta sitten kaikki jarrut uusiksi ja ostin tehdaskunnostetut etujarrusatulat ja kului noin puolitoista vuotta tästä remontista ja taas jumitti kesken ajon niin että ei tuntunu pääsevän mihinkään.

Onko tähän ongelmaan olemassa mitään helpompaa konstia kuin jarrusatuloiden vaihto/korjaussarjan ostaminen? voiko esim myöhemmistä 900:sta saabeista joissa käsijarru on sijoitettu järkevästi taakse, siirtää jarrusatulat omaan autooni ja jos voi niin onko iso homma?

Tapio Ketonen:

Olen kyllä sitä mieltä, ettei siihen kässärin siirtoon taakse kannata ryhtyä. On se aika homma vetää vaijerit taakse, ja kun tuo autokin on jo noin vanha.

Jos haluat hoitaa homman kuten noin vanhan auton käyttö edellyttää eli halvalla, niin pura ja puhdista jarrut kunnolla pari kertaa vuodessa. Kun olet rapsutellut liat pois, sivele kaikkiin muihin pintoihin paitsi kitkapintoihin kuparitahnaa reilunlaisesti. Se pitää osat paremmin liikkeessä.

Purkamisen yhteydessä Saabin jarrumännät pitää kiertää sisään oikein kunnolla, tällöin myös männät pysyvät paremmin liikkeessä. Jarruja polkemalla ja käsijarrua käyttämällä ne taas säätyvät kohdalleen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.